82-årig tænker ikke på døden hele tiden

Assistens Kirkegård Af

Pensioneret blomsterhandler Erik Fischer nægter at lade sig kue af, at hans tid på jorden efter al sandsynlighed er ved at rinde ud. Den 82-årige, der i følge Danmarks Statistik har overskredet den gennemsnitlige levetid for mænd med fire år, bekymrer sig ikke over at ligge i farezonen.

Walter Dernbauer

”Man kan ikke gå og forberede sig på døden hele tiden, så kan man jo ikke engang planlægge den næste ferierejse,” siger han og nipper en vissen tallerkensmækkerblomst fra sin ven Walter Dernbauers gravsted på Assistens Kirkegård.

Helt uforberedt på den sidste dag er blomsterhandleren dog ikke.

”Jeg har bestemt, at jeg skal ligge her ved Walter. Det er meget praktisk. Det kender jeg. Og så kan jeg lige så godt ligge der som alle andre steder på kirkegården.”

Blomsterfrø fra egen altan

De to blev venner i 1953, da den dengang 20-årige Erik Fischer var i ulykkelig tjeneste som skrædder og en dag klagede sin nød til en ti år ældre herre fra Østrig. Walter Dernbauer lånte ham penge til at realisere sin drøm om at arbejde med planter, og Erik Fischer åbnede en blomsterhandler.

De to fulgtes ad resten af livet. De boede begge på Bjelkes Allé og udforskede sammen verden på halvårlige rejser. Blomsterhandleren passer nu sin vens grav og har valgt et tema, hvor tallerkensmækkerne med gyldenfarvede blomster har selskab af en rosa hortensia. Frøene har Fischer hjemme fra sin altankasse, hvor de sammevækster gror.

Gravstedets beplantning er fremtidssikret, fortæller Fischer, der har besluttet sig for – når tiden kommer – at lade en professionel overtage blomsterpasningen mod betaling af 130 kr. om året per kvadratmeter. Gartner Ole Langholm garanterer over for Rabarberbladet, at tallerkensmækkere og øvrig flora vil være i de bedste hænder.

”Man bestemmer selv, hvilke planter der skal gro, bare det ikke generer nabograven,” siger Ole Langholm over et lad med grus og brosten ved en grav under ombygning.

”Jeg har været henne og hakke tallerkensmækkerne til et par gange.”

Gartneren understreger, at der ikke gøres forskel på de døde. Heller ikke selv om den levende Erik Fischer beskrives som ”en rar fyr”, der både er kendt og vellidt på kirkegården, ligesom Walter Dernbauer var det.

 

Vil du vide mere om døden? Onsdag den 4. november kl. 17-19 (2015) holder forfatter Stine Buje foredrag med titlen ’Man dør ikke af at tale om Døden’. Det er på Fælledvej 5.