Abrikoshylde fuld af dadler

Rantzausgade Af

Forvirring råder i området for tørret frugt i Irma, hvor hylden for abrikoser – efter at have stået tom i længere tid – nu er blevet fyldt med dadler. Butikkens frugt- og grøntchef understreger, at det er en nødløsning.

»Abrikoser har nærmest været umulige at opdrive«, siger Leo Løwert.

Det er ikke kun i Rantzausgade, men i hele verden, der mangler tørrede abrikoser, efter høsten i Tyrkiet og Armenien slog fejl sidste år på grund af for meget kulde for sent på sæsonen. Tyrkiet er verdens største producent af de orange frugter.

Under åbningen af en palle frostvarer forklarer Løwert, at han selv er glad for abrikoser, og at det er med beklagelse, at han har fjernet dem og overladt hylden til poser med økologiske, stenfri og tørrede dadler.

Flere kunder er allerede gået forgæves, oplyser Irmas frugt- og grønt-chef.

Safir henter dem bare i Valby

Den tørrede abrikos er en populær spise i danske hjem, ikke mindst under højtider som eid og jul. Men mens Irma forsøger at skrue op for daddelsalget i stedet, lykkes det stadig Safir Frugt og Grønt 120 meter længere nede ad Rantzausgade at få forsyninger.

Her ligger adskillige pakker a 400 gram tørrede abrikoser på deres hylde ved siden af tørrede bananchips.

”Vi henter dem bare på grønttorvet i Valby,” siger den butiksansatte Amjad al-Shamry, der ved et og andet om abrikoser, men ikke kender noget til global abrikosmangel.

For Irma er der dog ingen hjælp at hente.

”Irma handler ikke på Valby Grønttorv,” oplyser Leo Løwert, frugt- og grøntchefen.

Kædens indkøb foregår via faste leverandører, hvor der bliver købt ind til alle 80 Irma butikker ad en omgang.

»Så selv hvis Safir har fået et lille parti varer, tvivler jeg på, at det vil være nok til 80 Irma-butikker,” udtaler Leo Løwert og vender tilbage til at bestille mælk hjem til butikken. Det skal nås inden kl. 16.