Basketfyre trodser frygt: Spiller ovenpå pestdød baby

Hans Tavsens Park Af

Sammenstyrtede kister med lig fra dengang, da Den sorte død hærgede byen, får asfaltbane til at synke. Boldspillere gyser

 

Båret frem af lige dele mod og spilleglæde insisterede 28-årige Casper Bergmann og vennerne Simon Ølund og Rasmus Bertelsen lørdag eftermiddag på at gennemføre deres ugentlige basketboldkamp i Hans Tavsens Park. Det på trods af deres frygt for smittefare fra banens underjordiske pestgravpladser.

”Gad vist om sådan en død pestbaby kan smitte,” spørger CBS-studerende Casper Bergmann straks efter et mislykket trepointsforsøg.

For re år siden begyndte asfalten på Hans Tavsens Parks boldbaner på mystisk vis at synke. Efter adskillige forgæves lappeløsninger valgte Københavns Museum at grave hul i banens overflade, hvorunder de fandt en gammel kiste med en pestdød baby liggende i armene på sin mor. Hullet blev hurtigt dækket til, da en lokal labrador så sit snit til at hapse et ben fra graven. Sidenhen er asfalten blevet ved med at drille og gav for få uger siden efter et nyt sted på banen.

De tre unge mænd, der ken- der hinanden fra gymnasietiden i Vordingborg, dribler deres basketbold oven på det tildækkede hul. De er alle usikre på smittefaren, men det holder dem ikke væk fra banerne.

”Vi havde det lidt hårdt imorges, lidt tømmermænd, og så er det en meget god måde at få frisk luft på,” siger lærerstuderende Simon Ølund, efterårsklædt i sneakers og hue.

Det viser sig, at moren og hendes barn ikke er de eneste, som er lagt til hvile i parken. Københavnere i hundredvis blev begravet i Hans Tavsens Park i 1711, da Danmark blev ramt af Den sorte død.

Dengang var der ikke mere plads tilbage til ligene inde i byen, hvorfor man søgte til udkantsområderne, som Nørrebro dengang blev betragtet som.

Basketboldbanen spøger

Indtil der for få år siden blev lagt ny asfalt, blev gravenes placering afsløret hvert år med vinterens komme.

“Når frosten lagde sig over Hans Tavsens Park, kunne man se, hvor kisterne lå, fordi frosten ikke lagde sig oven på kisteområderne,” fortæller kommunal gartner og altmuligmand, Velco Jankovski, der har Hans Tavsens Park som et af sine primære ansvarsområder.

51-årige Jankovski, der går under navnet Willy, bruger ofte sine grønne fingre uden for arbejdstiden.

“Hans Tavsens Park har altid en plads i mit hjerte,” siger Willy og smiler, mens han tilbyder en rød Prince.

Som han ser det, kunne pestofrene ikke have ønsket sig en bedre hvileplads end denne:

“Tænk, så har de døde en masse børn, som leger oven på deres grave – det bliver da ikke bedre,” siger han, omringet af duften fra det græs, han selv lige har slået.

De tre unge basketboldspillere ser anderledes på sagen. De synes, at det minder lidt for meget om en gyser.

”Det er jo super krimi-agtigt,” udtaler den 25-årige og dermed yngste spiller på banen, Rasmus Bertelsen.

Ifølge videnskab.dk smitter datidens pestbakterier ikke længere, men på verdensplan er der stadig op til 3.000 pesttilfælde om året. Sygdommen kan i dag behandles med antibiotika.