Flertallet ser bølger – skoleelev tolker skulpturen som bænk
Meningstilkendegiver og korsgadegenser Youssef Al Masri vurderer umiddelbart, at skulpturen placeret foran Hellig Kors Kirke forestiller julemandens kane pakket med en sæk fuld af gaver.
”Ellers ved jeg ikke, hvad det er,” fortæller Al Masri, der er opvokset i Korsgade og flere gange har grublet over meningen med skulpturen, der hviler foran den tårnende kirke.
Med sin tolkning placerer Al Masri sig i opposition til flertallet af de forbipasserende. Mere end 70 procent af dem, som Rabarberbladet har talt med, mener, at billedhuggerkunsten forestiller bølger.
”En strømning. Noget, der er på vej,” foreslår stefansgadegenser Hedda Buer, der denne eftermiddag går tur med sin søster.
Det umulige er muligt
En ung mand går et skridt videre og mener, at skulpturen symboliserer samarbejde forstået på den måde, at mange små bølger kan flytte selv store sten.
”Hvis man hjælper hinanden, kommer man frem,” fortæller Charles Nielsen og forklarer uddybende, at samarbejde er en kristen dyd, da det kan få mennesker til at nå en højere enhed.
Kirkens præst, Andreas Christensen, er enig i, at skulpturen skal tolkes religiøst. Ifølge Christensen forestiller den en klippe, der flyder på vand.
”En religiøs kraft holder klippen oppe, og skulpturen er således en manifestation af, at det umulige kan lade sig gøre,” siger præsten, der med sin søn i hånden er på vej tilbage til dennes skole efter glemt gymnastiktøj.
Han forklarer, at undere kan forekomme inden for religion, men også i børns leg, der ligesom religion foregår i en anden dimension:
”Et legende barn kunne have sagt: ’Så sagde vi, at den her her sten godt kunne flyve ik’,” lyder det fra præsten.
Skulpturen er således genstand for grundig refleksion blandt flere rabarberfolk.
Blågårdsskoleelev Sara Mohamed når dog hurtig frem til sin konklusion. På spørgsmålet om, hvad skulpturen symboliserer, svarer hun:
”En bænk.”
Mohamed er på vej hjem fra skole sammen med veninden Johanna Smith. Ingen af dem har bevæget sig frivilligt ind i en kirke og har kun oplevet det kristne hus indefra én gang, da de skulle med skolen på besøg i Trinitatiskirken.
”Det er egentlig lidt forbudt, haram, at gå til gudstjeneste i en kirke,” forklarer pigerne, der begge er muslimer.
Skulpturen er skabt på Christiania af venner til kirkens forhenværende præst, Erik Bech. Dens oprindelige budskab er ukendt.