• Juletræer-Dreyer-matros_engraved-e1486045237644.jpg
    Deltidsmatros Jan Dreier (th.) er ’helt død’ efter en arbejdsdag på Åboulevarden

Pensioneret matros bekymret for fordrevet juletræsforhandlers hørelse

Griffenfeldsgade Af

’Hvad siger du?’ råber matros Søren, der holder støjramt juletræssælger med selskab

 

Den pensionerede matros Søren udtrykker i forbindelse med relokaliseringen af Dreiers Juletræer bekymring for Jan Dreiers hørelse, nu hvor juletræssælgeren har Åboulevarden som arbejdsplads.

”Man kan jo blive helt bekymret for den stakkels mand, der står her fra morgen til sen aften hver eneste dag,” råber Søren, der adspurgt om sit efternavn svarer ”Hvad?” flere gange, inden han lukker emnet ned med et ”Bare Søren”.

Bare Søren, der er ”et par år over 65”, holder jævnligt sin tidligere matroskollega Jan Dreier med selskab i biksen foran Hi-Fi Klubben, hvor bilerne drøner forbi hjørnet, der på baggrund af larmen er underlagt forbud mod ny bebyggelse af nogen art.

Åboulevarden er en af de mest trafikerede indfaldsveje i København, og den konstante aktivitet bidrager til en overskridning af EU’s anbefalede grænseværdi for vejstøj, der ligger på 58 decibel. For Jan Dreier og juletræerne er støjniveauet 16 gange så højt.

Cykelstativer kom i vejen

Den 50-årige, der er deltidsmatros, medgiver, at larmen fra biler og busser kan være trættende. Hans arbejdsdag begynder ofte klokken fire om morgenen med en tur til Grønttorvet, hvor han henter friske juletræsforsyninger til forretningen på Åboulevarden.

”Når jeg kommer hjem klokken 20, og alt er helt stille, så går jeg bare helt død,” råber Jan Dreier.

Indtil for tre år siden solgte han sine juletræer foran Irma på Rantzausgade og var et kendt ansigt i Rabarberkvarteret, hvor han selv har boet i 22 år. Uheldigvis satte kommunen cykelstativer op foran supermarkedet og tvang Dreier til at flytte.

Siden da har juletræssælgeren kæmpet for at trække kunderne med.

”I starten kunne man virkelig mærke, at salget faldt, men det er som om, at den ekstra reklame, jeg har kastet mig ud i, giver pote,” siger Dreier og finder en af de mange flyers, som han deler ud i forskellige farver og sammenhænge, frem fra sin taske og nikker samtidigt smilende ned mod det lille juletræ, han har hængt op i lygtepælen foran Brødværten.

Flere rabarberboere undrer sig dog fortsat over, hvor Dreier er blevet af.

”Jo, jeg kan godt huske ham Jan,” siger tekstilforhandler Gunilla Ørbæk, der har boet i Rantzausgade hele sit liv.

” Jeg var med til hans 10 års jubilæum, hvor der var disket op med gløgg og andet julegodt foran juletræerne. Det er ærgerligt, han ikke står her mere.”