Empatisk lampesælger skruer ned for fortovsudstilling efter skraldemandsklager

Rantzausgade Af

Tidligere slovakisk skraldemand, nu lampesælger fjerner skrammel efter brok

 

Ejer af lampeforretningen Markos Kælder, eks-skraldemand Marián Orlovský, har valgt at skære ned i antallet af lamper, der omringer skraldespanden ved busstoppestedet foran butikken i nr. 12.Det sker, efter en nuværende skraldemand i forrige uge kritiserede gadeudstillingen.”Der var en skraldemand, som klagede, så derfor er der ikke så meget, som der plejer,” fortæller Marián Orlovský, der til hverdag går under navnet Marko.

Han peger på de tilbageværende slanke lamper fra det, der engang hed Tjekkoslovakiet, og fortæller, at skraldemanden truede med at sende en klagemail til kommunen.

Det huede ifølge Marián Orlovský ikke skraldemanden, at lamperne, der engang var skrald, stod helt ude på de knaldgule kantsten, mens de ventede på købelystne reklamemænd eller studerende.

Trods den mindre disput er stemningen fortsat god mellem Orlovský og skraldemanden. Slovakken har selv erfaring fra faget og har derfor ja-hatten på over for byens renovationsarbejdere.

”Jeg har selv været skraldemand og ved, hvordan det er at slæbe. Så nogle gange hjælper jeg skraldemændene,” siger lampesælgeren.

Værre ting end skrald

Henrik Østerdal, gadefejer og team-koordinator hos REN kærlighed til KBH, kan ikke genkende sin kollegas irritation.

”Det er kun ting, der engang imellem sidder fast i skraldespanden, der kan irritere, ikke hans ting,” siger Østerdal og fortæller, hvordan Marko møder skraldemændene med venlighed:

”Han er en flink fyr, og han siger altid tak, når vi tømmer skraldespanden.”

En enkelt skraldemands rynkede bryn har da heller ikke fået Marián Orlovský til helt at opgive sin fortovsudstilling. Selv med færre lamper er den et vigtigt blikfang for hans butik, og det vil den blive ved med at være, uanset hvad kommunen siger.

”Så må de lægge mig i håndjern og føre mig væk,” siger Orlovský og krydser hænderne bag ryggen.