18-årig ser frem til hurtigere hjemtur efter historisk kirkegårdsmurs fald

Assistens Kirkegård Af

Med hul i muren kan hun nå hjem og se DR3

 

Kort inden solnedgang mandag eftermiddag udstødte 18-årige Natasja Frantzen et glædesudbrud så højt, at forbipasserende på Asisstens Kirkegård drejede sig efter lyden. Udbruddet kom ved den forhenværende indgangsport fra Jagtvej i det muren der nu delvist ligger i ruiner.

”Jeg bliver glad, fordi jeg har et deltidsjob på den anden side af Nørrebroparken, som jeg først får fri fra omkring kl. 22.30 om aftenen” siger Frantzen træt.

”Jeg bor omkring Kapelvej, så på vej til arbejde plejer jeg at gå gennem kirkegården. Det er meget hurtigere, men portene plejer jo at være lukkede, når jeg skal hjem igen.”

Åbningstiderne for den ikoniske kirkegård, der huser resterne af over 300.000 mennesker, er ikke til forhandling og fastlagt af kommunen for at undgå hærværk og småkriminalitet i de mørke aftentimer.

”Jeg er skideligeglad med, om det er ulovligt, nu kan jeg komme hurtigt igennem kirkegården, selv om de har lukket” udbryder Frantzen, der mere lavmælt forklarer, at hun med hullet i muren kan komme hjem i tide til at se de film på DR3, der starter ved 23-tiden.

Kommune fraråder

Talskvinde for Teknik- og Miljøforvaltningen Mia Jørgensen siger i en kommentar, at færden på kirkegården efter lukketid er på eget ansvar.

”Altså, der kommer jo ikke en politibil for fuld udrykning og får hende smidt ud, hvis hun trodser lukningen. Men jeg ville ikke bevæge mig på sådanne kanter – især ikke så sent. I sidste ende, er det jo heller ikke derfor, muren er revet ned.”

Ifølge enkelte forbipasserende adspurgt af Rabarberbladet ligner den ødelagt mur ”hærværk”, ”klassisk anarkistisk håndværk” eller et forsøg på, at gøre op med åbnings- og lukketider for kirkegården, men overraskende ligger der faktisk en kommunal beslutning bag.

En repræsentant fra Københavns Kirkegårde ved Københavns Kommune oplyser om, at der er tale om en udvidelse af indgangsportene på baggrund af flere fragtrelaterede sammenstød mellem mur og lastbiler ladet med jord og andre materialer til vedligeholdelse kirkegården.