Fuld musiker knækkede nøgle i egen gadeddørslås

Rantzausgade Af

14 mennesker kunne ikke komme ind, da 24-årig kom galt af sted med dør i Rantzausgade

 

Sådan går det, når nøgler bliver for gamle. Foto: Emil Holtemann

I et forsøg på at åbne døren til opgangen Rantzausgade 7 natten til søndag knækkede Mads Gustav Grene sin nøgle i låsen til døren og blokerede dermed al indgang for opgangens øvrige 13 beboere, hvoraf en er gravid.

”Jeg kommer hjem og skal åbne den første dør, det går egentligt okay, men jeg kan godt mærke, at nøglen begynder at give sig, men så lister jeg videre til den næste dør, og idet jeg stikker nøglen i og drejer, siger det bare knæk,” lyder det fra Grene, der skal gennem tre døre for at komme ind i sin lejlighed.

Reddet af hjemløs

Mads Gustav Grene stod foran sin dør med et stykke af nøglen i hånden, uden strøm på sin telefon og en smule fortvivlet.

”Klokken er fire om natten, det er søndag, og min roommate er ikke hjemme. Heldigvis har jeg en hjemløs ven, som sidder hjemme hos mig og ser Golden Globe,” siger Mads Grene, der efter egen vurdering stod og trykkede på ringeklokken i ti minutter, før døren blev åbnet.

”Jeg kommer indenfor, er super-fuld og forvirret og kan ikke overskue, hvad jeg skal gøre. Så først sætter jeg en seddel på døren, hvor der står, at jeg vil fikse låsen hurtigst muligt, men så tænker jeg, at det går jo ikke,” siger Mads Grene, der på dette tidspunkt godt er klar over, at han er havnet i en skidt situation.

”Så jeg får fat i låsesmeden klokken halv fem om natten, der siger, at det tager et kvarter, før han er hos mig, men det tager 45 minutter,” lyder det fortvivlet fra den 24-årige universitetsstuderende.

Pludselig dukker låsesmeden op, og nattens drama var ved at være slut.

”Der kommer den her mega-friske svenske nøglefyr med super-tykke briller. Virkelig typen, der godt kunne være låsesmed,” erindrer Mads Gustav Grene, der til sin store overraskelse nærmest kun ser skyggen af låsesmeden, før døren er fixet.

”Så gør han noget, som jeg godt kunne have gjort selv: Han tager en skruetrækker og skruer låsen ud, og med en lille pincet lirker han nøglen ud. Det tager cirka to minutter og koster mig 900 kroner,” siger han.

”For de fleste mennesker er 900 kroner halvanden til to ugers aftensmad, der bare forsvinder. Det var rimelig meget et antiklimaks på en fed aften,” lyder det fra Grene, der havde været til personalefest og drukket ”hele menuen” på sin arbejdsplads Spise\Bar.

Advokat vil ikke udtale sig

Låsesmed og i denne sammenhæng talsmand for faget, Birger Brogaard, frikender Mads Gustav Grene for enhver skyld i sagen om den brækkede nøgle.

”Uden at have set det, så tænker jeg, at det er en gammel lås. Det tager virkelig lang tid at slide nøgler og låse i stykker.”

Birger Brogaard cykler til dagligt rundt i København og hjælper folk som Grene, men han afviser at være den svenske låsesmed, der forløste dramaet i Rantzausgade.

”Det, der nok er sket, er, at nøglen er en kopi af en kopi af den originale nøgle. Det er ligesom de gamle kassettebånd: Hver gang man tager en kopi, så bliver den af ringere kvalitet. Det er et hændeligt uheld, og det kunne ligeså godt være en af de andre beboere,” siger Birger Brogaard.

Advokat Stig Viborg Pedersen, der administrerer ejendommen med slidt lås, ønsker ikke at udtale sig i sagen, da den er ”for lille et problem”.