Formuleringen “Der BOR faktisk nogen her,” er uhensigtsmæssigt, siger eksperter enstemmigt
Pædagog og beboer på Griffenfeldsgade Anders Enevoldsen rettede tirsdag sidst på eftermiddagen kritik af, hvad han mener er en lige lovlig skrap reprimande til gadens festglade bargæster.
Enevoldsen har hjemme i nummer 50, hvor der på indersiden af hoveddørens rude på et falmet A4-papir står skrevet med sort sprittusch:
”Der BOR faktisk nogen her!! Vær venlig ikke at blokere døren med din cykel.”
Det er tonen, der er faldet den 58-årige pædagog for brystet.
”Det bliver lige hårdt nok,” siger han siddende i sin spisestue på 1. sal.
”Vi havde nok formuleret det anderledes,” fortsætter han med reference til sig selv og sin hustru, Margrethe Enevoldsen, der dog føler med sedlens forfatter:
“Man kan jo godt forstå, hvorfor det står, som det gør. Jeg ved, at Ya – der bor i kollektivet ovenpå, og som har hængt sedlen op – en aften måtte flytte en masse cykler for overhovedet at komme hjem. Så bliver man nok lidt træt af det,” siger den 59-årige SOSU-assistent.
Bargæst: Tag en chill-pill
Ikke desto mindre får sedlens ordvalg også kritik af de bargæster, der især i weekenden besøger denne del af Griffenfeldsgade. Casper Lindquist, 19-årig cyklist, der ofte frekventerer bordtennisbaren Dupong i nr. 52, udtrykker undren og diskret forargelse.
“Jeg synes godt lige, de kunne tage en chill-pill,” siger han og betragter sedlen med en rynke i panden og en fadøl i hånden.
”Altså, jeg skal nok lade være med at stille min cykel dér, men der er da ingen grund til at blive sur på forhånd.”
Lindquist er blot en af flere adspurgte gæster, der mener, at opslagets tone bør revurderes for at bevare en god stemning i gaden.
Sedlens ophavsperson, Ya Trier, der udover at repræsentere kollektivet som helhed også er vokset op i Griffenfeldsgade, forklarer den hårde ordlyd med reference til de konflikter, hun er endt i, når hun tidligere har henvendt sig til bargæster på anderledes høflig facon.
”Det er måske en form for automatisk modspil til dem, der kan finde på at kalde én for ‘luder’, ‘bitch’ og ’stramme møgkælling’, fordi man beder dem fjerne deres cykel,” siger den 27-årige historiestuderende og beskriver, hvordan der, udover tis og bræk på trappestenen, har stået helt op til seks cykler og blokeret hoveddøren, når det har været værst.
“Så det er sådan set ikke meningen, at det skal være høfligt,” forklarer hun og påpeger, at antallet af cykler er bemærkelsesværdigt lavere, end før sedlen kom op og hænge.
Fare for eskalering
Det kan dog vise sig at være en kortsigtet gevinst. Konflikthåndteringsekspert og Peace and Conflict-studerende, Asta Jarlner, kalder formuleringen ’yderst konfliktoptrappende’ på baggrund af gæsternes manglende mulighed for at give et modsvar.
”Ifølge faderen inden for fredsforskning, Johan Galtung, vil en konflikt, der bliver præsenteret som bipolær – hvor der kun er én slutning med én vinder og én taber – kun forøge chancerne for en eskalering af konflikten,” påpeger hun.
”Hvis opslaget har vakt vrede, er det sandsynligt, at den vrede med tiden vil hærde sig og blive til bitterhed. Bitterhed vil forblive i systemet som en følelse af, at ’noget må gøres! Noget ligeværdigt med, eller værre end det, der er overgået mig’. Altså lægger det grund til en hævntørst, og det er en cirkel, der må og skal brydes, hvis det ikke skal eskalere.”
Der er dog hjælp af hente. Kommunikationsspecialist med stor personlig erfaring i nabokonflikter Christina Vejsgaard har et bud på et venligere alternativ på baggrund af en analyse af reprimandens udseende og ordvalg.
”Som jeg ser det, er der fire ting, der gør, at opslaget bliver lidt groft,” siger hun.
”For det første er ’BOR’ skrevet med blokbogstaver, som af mange tolkes, som at ordet bliver råbt. For det andet, stregen under ’BOR’, der lægger endnu mere tryk på og forstærker ’råbet’. For det tredje insinuerer ordet ’faktisk’, at det her er noget, du burde vide. Det er et ord, der taler ned til folk, som om de er dumme. For det fjerde afsluttes det hele med udråbstegnene, der giver samme effekt som blokbogstaver og understregning.”
Vejsgaard peger til gengæld på den nederste del af opslaget, der ”sådan set er fint og venligt”. Kommunikationsspecialisten foreslår, at den afsluttende sætning får lov at stå alene.
På baggrund af den entydig kritik fra naboer, gæster og eksperter er Ya Trier ikke afvisende overfor en revurdering af ordvalget.
”Det er et forsøg værd,” siger Trier.