• koiskejer.jpg
    Arbejde. Et sjældent øjeblik, hvor Varinder Puri hverken har kunder eller læser nyheder. Foto: Rikke Winther

Kioskejer vil ikke holde fri

Rantzausgade Af

Varinder Puri er ikke vild med pauser og bruger dem på at se nyheder. En huslejestigning risikerer at koste ham kiosken og give mere fritid, end han vil have

 

Sekunder efter, Varinder Puri lørdag aften havde langet en pakke cigaretter over disken til en festklædt ung mand i Corner Shop, sad den 50-årige kioskejer med sin tablet i hjørnet af kiosken for at læse nyheder fra Indien. Det er det, han gør i sine pauser, men kun af nød.

”Hvis jeg har en fridag derhjemme, kigger jeg bare fjernsyn hele dagen,” siger han og demonstrerer med et tomt blik mod en imaginær skærm, hvordan det ville se ud.

”Nej, jeg har det bedst med at arbejde,” fortsætter han og himler med øjnene af tanken om fjernsynskiggeriet.

”Her i kiosken er der liv og mennesker, jeg kan snakke med.”

For at få tiden til at gå, når der ikke er kunder, følger han med i, hvad der sker i Indien

”Når jeg er i kiosken, læser jeg altid nyheder i pauserne,” siger Varinder Puri fra lænestolen bagerst i lokalet, hvor han giver sin hustru, Monika Puri, en varm kop chai med ekstra ingefær i bytte for tabletten.

Lørdagens store nyhed i Indien var, at ministerpræsidenten havde forbudt de to største pengesedler for at komme falskmøntneri og det sorte marked til livs.

”Tænk engang. De brænder deres pengesedler, fordi de er bange for at få bøder,” kommenterer Monika Puri, mens husbonden måbende lader øjnene løbe ned over billederne.

Huslejen stiger 50 procent

Corner Shop har åbent 12 timer om dagen 365 dage om året, og kioskparret går kun tidligt hjem juleaften, hvis der er stille efter klokken 19. Men fra nytår risikerer de at få meget mere tid til overs, end de bryder sig om, fordi der er varslet en stejl huslejestigning.

Christian Gangsted-Rasmussen, der udlejer ejendommen og er partner i advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen, har for nylig meddelt en månedlig huslejestigning på 9.100 kr., som træder i kraft den 1. januar. Det er en stigning på 50 procent.

Advokaten siger til Rabarberbladet, at stigningen er baseret på ”sammenlignelige forretninger i gaden”, men hvilke forretninger, der er tale om, vil han ikke komme ind på.

Den vurdering er det nyopstartede erhvervsfællesskab i Rantzausgade dog ikke enig i. Frisør Sebastian Eskerod fra salonen Et sted på Nørrebro og arkitekt Eva Wandel fra tegnestuen Stories in Structures, har på erhvervsfællesskabets vegne indsamlet og sammenlignet huslejepriser for erhvervslejemål i gaden.

Ifølge Eskerod ligger Corner Shop i dag ikke højt, men stigningen på 50 procent er problematisk.

”Den varslede stigning er urealistisk stor og står slet ikke mål med de andre forretninger,” siger Eskerod, der sammen med Wandel har assisteret kioskparret til møder med advokaten.

Chefjurist i Lejernes LO Jakob Møldrup-Lakjer siger til Rabarberbladet, at store huslejestigninger er ”almindelig praksis”, hvis den nye leje svarer til lejen i sammenlignelige lejemål. Det kan blive op til en domstol at afgøre, hvad ’et sammenligneligt lejemål’ er.

I kiosken har Varinder Puri kastet tabletten fra sig og er sprunget op fra den bløde stol, fordi der er kunder.

”Lige nu ved vi ikke, hvad vi skal gøre. Vi kan selvfølgelig ikke betale så meget,” siger Monika Puri.

Parret har haft kiosker i 21 år.