• optog.jpg
    Misforstået. Ågårdens Ungefællesskab var blandt de nominerede til Nørrebros Ildsjæl 2016 ikke mindst for deres guidede rundture Gårdens Stemmer, der blandt andet stopper ved Corner Shop og Blågård Skole, hvor de unge fortæller, hvilken særlig betydning stederne har for dem. Faklerne til trods har det intet med hverken Lucia optog eller demonstration at gøre, forsikrer de unge. Foto: Line Samsø

Kvinde tror guidet
tur er lucia-optog

Hans Tavsens Gade Af

Lokale unge viser yndlingsbutikker og hemmelige rygesteder frem på prisnomineret rundtur, der af forbipasserende tolkes som religiøs begivenhed eller demonstration

 

36-årige Jasmine Al-Mahs troede et kort øjeblik torsdag aften, at en omvandrende menneskemængde med fakler udgjorde et af de for juletiden så velkendte Lucia-optog.

”Hvorfor er der ikke nogen, der synger,” tænkte Al-Mahs undrende, inden det gik op for hende, at der endnu var et stykke tid til den 13. december, dagen for fejringen af den italienske helgeninde Sankta Lucia, hvis navn kommer af det latinske lux og betyder lys.

”Det er måske lidt for tidligt, men det ligner jo Lucia,” lød det fra Al-Mahs, der gik videre med et skeptisk udtryk i ansigtet.

Imens fortsatte de fakkelbærende, som i virkeligheden var første udgave af den guidede tur Gårdens Stemmer.

Omtrent syv unge mennesker fra Ågårdens Ungefællesskab har sammensat en rute gennem Indre Nørrebro, hvor de giver turister og andre nysgerrige en introduktion til deres kvarter.

”Her ligger Corner Shop. Ejeren er vildt nice. Inden han åbner butikken, laver han et langt ritual, og han lukker først, når han har tjent 3.000 kroner,” lyder det fra en af ungeguiderne til de 24 turdeltagere foran kiosken på hjørnet af Rantzausgade og Skyttegade.

Turen går videre til Ågården og Blågård Skole, hvor guide Jine Rejab går i 9. klasse: ”Blågård Skole har hjulpet mig til at blive den, jeg er i dag,” siger hun.

”På et tidspunkt stoppede jeg, men jeg måtte komme tilbage. Mange siger det er en sjakalskole (fuld af ballademagere og lømler, red.), men de tager altså fejl.” Hun går hen bag en trappe i den mørke skolegård.

”Det er et sted, hvor folk gemmer sig, når de har fri, så de kan ryge en smøg i ly for deres søskende og forældre.” Et ældre par støder til flokken. De tror, det er en fredsdemonstration, men hænger på, efter sagens rette sammenhæng går op for dem.

En rundspørge foretaget umiddelbart efter rundturen viser, at 12 ud af 25 forbipasserende troede, at optoget var religiøst, herunder tre der havde mistanke om Lucia-optog. Fire vurderede, at det var en demonstration relateret til islam. Enkelte troede, der var tale om en fejring af allehelgensaften, blandt andre 21-årige studerende Michelle Hansen:

“Man tænder jo et lys for de døde, så måske det har noget med det at gøre.” De unge guider er ikke bekymrede over folks forvirring.

“Det vigtigste er, at de ser os,” siger 15-årige Imaan Hassan. Hun suppleres af sin jævnaldrende medguide Muntas Jamal, der påpeger, at det kunne have været værre: “De kunne have troet, at vi var KKK, jo!” udbryder hun og smiler.