• Kirken-copy-e1490354918579.jpg
    På grund af pladsmangel på byens herberg tilbyder Hellig Kors Kirke nattely til hjemløse fra søndag til fredag klokken 23-07. Foto: Maya Tekeli

Hjemløse går til alter efter frelse og stikkontakter

Kapelvej Af

Pladserne tættest på Jesus-figuren er de mest eftertragtede, når Kirkens Korshær og Hellig Kors Kirke holder natåbent for hjemløse

 

Når Hellig Kors Kirke kl. 23 slår dørene op for hjemløse, skynder den 36-årige hjemløse Peter Smith sig op til alteret. Dette på trods af de mange alternative pladser til de omtrent 40 ternede madrasser, som de overnattende kan fordele overalt på kirkegulvet eller mellem bænkene.

”Der er dejligt i kirken, og der er en del, der vil sove hos Jesus. Det vil jeg også gerne,” siger den 36-årige, der ønsker at være anonym, men altid har drømt om at hedde Peter Smith.

Kirketjener Svenn Hove har bemærket, at der generelt er en stor strømmen til alters, efter kirken for første gang slog dørene op for områdets hjemløse på jagt efter ly for nattekulden.

”Første dag, vi lukkede op, var der en lille slåskamp om, hvem der skulle ligge tættest på Jesus,” siger han og kaster et blik op mod koret, hvor en træfigur af den korsfæstede Kristus lyses op af en lysekrone.

Kirketjeneren påpeger, at der blandt de overnattende er stor variation i trosretning, men at det dog ikke synes at spille en væsentlig rolle for deres søgen mod alteret.

”Jeg tror ikke nødvendigvis, at trosretning har nogen betydning, når man fryser, ikke er mæt og i bund grund har det lidt svært.”

Derfor lugter de rige

For teolog og forhenværende rabarberboer Mikkel Tode er der en religiøs sammenhæng mellem at søge nattely og at søge mod Kristus og alteret.

”Det er noget, der ligger dybt i mennesket,” siger han og fortæller, hvordan man før i tiden betalte dyre domme for at få lov at blive begravet under alteret.

”Dengang vidste man desværre ikke, hvordan man bevarede ligene ordentligt, så det lugtede ikke godt. Derfra kommer faktisk udtrykket ’stinkende rig’. Men alt i alt giver det jo også mening. Når vi er et helligt sted, vil vi gerne være tæt på det allerhelligste. Det er derfra, budskabet bliver formidlet, og så er man tættere på noget guddommeligt, beskyttende og rart.”

Adspurgt om årsagen for hans søgen til alters i den korsformede kirke svarer hjemløse Smith, at der også er meget jordnære grunde:

”Det er rigtig, at mange søger op mod alteret, men for mig er det et spørgsmål om rummelighed, der er jo god plads foran koret, ikke?” siger han og suppleres af nødovernatnings-koordinator og tidligere hjemløs, Janek Pietsch.

”Det har jo noget at gøre med, at der er stikkontakter i trappen op til alteret. Så folk vil jo ligge der, så de kan oplade deres mobiltelefoner. Det forstår man da også godt.”

Den usædvanlige natåbning af kirken skyldes, at der mangler plads på byens herberg. Derfor har Hellig Kors Kirkes menighedsråd besluttet at åbne dørene for nattely til hjemløse i et samarbejde med Kompasset, der er en afdeling af Kirkens Korshær.