Planerne om et 75 meter højt tårn møder massiv modstand blandt rabarberfolk i aftensolen
Med en vaffel i hånden og solen i øjnene erklærede Christoffer Fejerskov Boas sig mandag aften modstander af planerne om et højhus ved Nuuks plads.
”Det er virkelig dumt,” siger den 24-årige isspiser, der har valgt en kombination af chokolade, hasselnød og kaffe fra den sicilianske isbod hos Kølsters Tolv Haner.
”Det ødelægger udelivet,” siger han om udsigten til et højhus, der vil sende lange skygger ned over den populære plads på hjørnet af Jesper Brochmands Gade og Rantzausgade.
Han bakkes op af sin kæreste, Cathrine Lund Witting:
”Vi vil have solgaranti,” siger den 24-årige KU-studerende, der har valgt en lidt lysere iskombination: koldskål, chokolade og blodappelsinsorbet.
”Jeg ville ikke være her, hvis der var skygge. Det ville være for koldt.”
I samme øjeblik slår en forbikørende billist forrudens solskærm ned. Han har retning mod den lavthængende sol og altså mod Nuuks plads, hvor det kontroversielle højhus er planlagt til at tårne 75 meter op i luften med plads til tre ejerlejligheder i familiestørrelse på hver af de 22 etager.
Gode steder har sol
Nørrebro Lokaludvalg har erklæret sig modstandere af projektet, og der er heller ikke meget opbakning blandt gæsterne foran Kølsters.
”Der er ikke ret mange steder med sol på Nørrebro. Det er solen, vi kommer for,” lyder det fra Christina Jensen, medarbejder i Danmarks Radio.
Hun sidder og drikker øl med seks af sine gode venner. En af dem, Peter Alling, er enig.
”75 meter er fucking højt,” siger han, ikke uden en vis faglig indsigt fra sit daglige arbejde som projektleder i en arkitekt- og ingeniørvirksomhed.
Henne ved pladsens ahorntræ, i duften fra den mynte, der gror i blikspande monteret på stammen, sidder økonom Theis Bjerkén, der har kørt gennem byen med sin ven, Mikkel Thomsen, for at finde det helt rigtige sted til fyraftensøl.
”Vi var både forbi Frederiksberg, Vesterbro og nede langs søerne, før vi fandt det her,” siger Bjerkén, der er glad for sit valg.
”Et godt sted er et sted, hvor der er sol,” lyder det fra den 48-årige økonom, der læner sig ind i skyggen af avisens udsendte medarbejder.
”De steder er vigtige, og vi skal værne om dem.”
Kræver solgaranti
De solglade gæster foran Kølsters lægger sig på linje med knap 500 høringssvar, som Københavns Kommune har modtaget fra utilfredse borgere, organisationer og institutioner som Akademirådet, Københavns Stift, Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Miljøpunkt Nørrebro og Forældrebestyrelsen på Nørrebro Park Skole. Argumenterne er mange, men frygten for at miste dyrebare solskinstimer i den tæt befolkede bydel går igen.
Som Christoffer Fejerskov Boas, der nu er færdig med sin is, siger:
”Man går jo ikke ud for at sætte sig indenfor.”
Borgerrepræsentationen tager endeligt stilling til projektet senere i år.